Коледа 2014 - тема 2

  • 79 368
  • 760
  •   1
Отговори
# 30
  • където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 790
И аз      bouquet    за темата!
До неделя няма да правя нищо, имам рожденик, но после се почва.
Правих пробни 2-3 вида сладки, единствено едни локумки се одобриха.Ама те ще се правят 2 дни по-рано, така че ще чакат.
http://hihonas.blogspot.com/2014/11/blog-post.html
Ей тия соленки правих скоро, сина ги поръча и за РД, и за Коледа.    Laughing
Имам въпрос за соленките.Ким и нигела какво са?Някакви подправки ли?Къде могат да се намерят?

# 31
  • Мнения: 363

stefanel,
Нигела е черен кимион(челебитка).Намира се в магазините за подправки ,много използвана в турската кухня ,но трябва и да се внимава с нея ,защото е мноого силна и не на всеки допада.А ким има във всеки магазин за хранителни стоки.

# 32
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 823
Привет в тазгодишното издание!  Grinning
Дъщеря ми е нетърпелива и в събота започваме с коледните сладки: меденки, ванилени кравайчета, линцерови сладки. Ще разгледам и може да добавя още някой модел.  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 3 284
Да се извиня първо на Джемма че не благодарих за новата тема   bouquetама вчера от толкова сладки  ooooh! Днес продължение

# 34
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 933

Аз да препоръчам едни сладки. Правих ги по тази рецепта: Меки тиквени сладки с крем


Оооо, това са любимите тиквени сладки на сина ми. Аз ги правя от години, но оригиналната рецепта не е със слепване. Това са допълнителните вариации: слепване, добавка на парченца черен шоколад, стафиди и т.н. Чудни са! Дори в момента има една кутия в кухнята. Peace

# 35
  • Мнения: 4 393
Тази година съм решила да правя джинджифилови сладки и щолен. Но тъй като съм с две леви ръце, ще помоля за изпитана рецепта, която трудно може да се прецака, дори и от "кулинар" като мен.
И също - колко дни преди Коледа се правят и едното, и другото?

# 36
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Да се извиня първо на Джемма че не благодарих за новата тема   bouquetама вчера от толкова сладки  ooooh! Днес продължение
Е, няма за какво. Аз просто бях свободна и я пуснах да не ни затворят старата. Hug
Сладките ти са супер.

инсп. Гаджет, да ти кажа с две леви ръце не става, ама бас държа, че ти не си с такива. Peace

# 37
  • Мнения: 11 768
lulumba, а в оригиналната рецепта съставките за тестото същите ли са?
Аз за първи път правя тиквени сладки, понеже с тиквата не сме приятели, но тези сладки ми харесаха, а още повече ми допаднаха слепени с различни сладка и мармалади. Не съм пробвала с крем да ги слепя, но съм сигурна, че всякак ще са вкусни.

# 38
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 933
lulumba, а в оригиналната рецепта съставките за тестото същите ли са?
Аз за първи път правя тиквени сладки, понеже с тиквата не сме приятели, но тези сладки ми харесаха, а още повече ми допаднаха слепени с различни сладка и мармалади. Не съм пробвала с крем да ги слепя, но съм сигурна, че всякак ще са вкусни.

Абсолютно 1:1!  Peace Нямам спомен кога и къде ми попадна, някой ми я беше дал, но беше толкова отдавна, че не помня вече. Горе-долу, когато се роди сина ми, а той е вече на 7 години. Но е наистина чудесна и сладките остават мекички много дълго време. Аз съм ги правила и със заливка от шоколад - млечен или черен, пак се получава интересно. Дъщеря ми пък ги харесва, слепени с фъстъчено масло, но от онова с натрошените ядки в него. Изобщо търпят разни интерпретации. Grinning

# 39
  • Мнения: 129
Изпуснала съм ви...

  bouquet

# 40
  • Мнения: 14 506
Тази година съм решила да правя джинджифилови сладки и щолен. Но тъй като съм с две леви ръце, ще помоля за изпитана рецепта, която трудно може да се прецака, дори и от "кулинар" като мен.
И също - колко дни преди Коледа се правят и едното, и другото?

Аз правих джинджифиловите сладки от първия пост на темата, тези на г-жа Уийвър, и станаха много хубави, не се правят трудно. Пуснала съм снимка в старата тема.

# 41
  • Мнения: 129
Миналата година правих тези  - много са хубави. Тази година пак ще ги правя.
Джинджифилови бисквити:
1/3 ч.ч. зехтин
3/4 ч.ч. захар (50:50 кристална и кафява)
1/4 ч.ч. разтопен мед
1/4 ч.ч мляко прясно
2 ч.ч. брашно (при мен станаха 2 1/2 ч.ч. препълнени)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. инд.орехче
1/2 ч.л.смлян карамфил
1 ч.л. смлян джинджифил

В дълбока купа разбиваме олиото със захарта около 3мин. Добавяме меда и млякото и пак разбиваме добре.
В друга купа смесваме останалите продукти и на порции ги прибавяме към първата смес до получаване на стегнато тесто, което оформяме на пита, увиваме в прозрачно филио и в хладилника за поне 1 час, а може и до 3 дни (така поема по-добре подправките).
Ако съхраняваме тестото повече от час е добре преди да го разточим да го извадим от хладилника за 10-тина мин. След това го разточваме в/у хартия за печене - така наистина става идеално за работа. Дебелината е 0.5 см. Формичките "потапяме" в купичка с брашно, за да стане фин отрязък и след това при печенето да си запази формата.
Тестото не се мачка много.
Пренасянето на отрязаните формички да не става с ръце Само с шпатула или широк нож!!! Пекат се в предварително загрята фурна на 170'С за 8 мин. Стават наситина много бързо и по-дълго печене дори и с 3-4мин. ще ги изгори . Веднага са готови за консумация, защото са меки и направо се топят.

# 42
  • София
  • Мнения: 2 658
Забърках три дози рохлички! Утре живот и здраве ще пека.  Wink уикенда ще направя и меденки на Джули, които постепенно ще декорирам. От там нататък имам списък за всяка седмица. Ще правя освен тези, портокалово-бадемови сладки, щолен бисквитки, капучино звездички, шоколадови сладки с фъстъчено масло и Трюфел слаки. Отделно съм направила и АКК.  Simple Smile

# 43
  • Пловдив
  • Мнения: 333
Забърках три дози рохлички! Утре живот и здраве ще пека.  Wink уикенда ще направя и меденки на Джули, които постепенно ще декорирам. От там нататък имам списък за всяка седмица. Ще правя освен тези, портокалово-бадемови сладки, щолен бисквитки, капучино звездички, шоколадови сладки с фъстъчено масло и Трюфел слаки. Отделно съм направила и АКК.  Simple Smile


Може ли рецептата за щолен-бисквитките ?

# 44
  • София
  • Мнения: 2 658
Забърках три дози рохлички! Утре живот и здраве ще пека.  Wink уикенда ще направя и меденки на Джули, които постепенно ще декорирам. От там нататък имам списък за всяка седмица. Ще правя освен тези, портокалово-бадемови сладки, щолен бисквитки, капучино звездички, шоколадови сладки с фъстъчено масло и Трюфел слаки. Отделно съм направила и АКК.  Simple Smile


Може ли рецептата за щолен-бисквитките ?
пиша от мобилния и не мога да ти я копирам. Има я в линка от предните теми. Мини щолен бисквитки на Анук!

Общи условия

Активация на акаунт