Тази салата правеха във "Виктория", но позорно спряха да я предлагат
Продукти:
1 малка консерва червено цвекло
1/2 потокал
80 гр. крехка свинска шунка без мазнини
2 с.л. майонеза
сол, червен пипер, зехтин, балсамов оцет
Приготовление:
Цвеклото се отцежда от водата и се измива. изсипва се в дълбока купа за сервиране. Добавят се обелени от ципите парчета портокал, нарязани на 2-3, шунката, нарязана на тънки ивици и майонезата.
Овкусява се с 2-3 с.л. предварително приготвен винегрет от зехтин, балсамов оцет и щипка сол. Всичко се разбърква много добре. Поръсва се с черен пипер на вкус.
Ето, и още един вариант на салата с цвекло, която правя напоследък.
Салата с червено цвекло II
Продукти:
7-8 малки глави червено цвекло с размер на билярдна топка;
5-6 скилидки чесън;
сол;
зехтин.
Приготовление:
Цвеклото се вари за 1 час и 40 мин., като в тенджерата по време на цялото варене водата трябва да покрива цвеклото. Преди да заври във водата се добавя сол и 3-4 с.л. оцет. Преди да се отмести от огъня, цвеклото се проверява с вилица дали е меко.
Цвеклото се изстудява и се обелва. Нарязва се на малки кубчета. Добавя се още сол ако е необходимо, обилно зехтин и пресования чесън.
Разбърква се и voilà tout, вече имате почти основно с много малко усилия.
Вкусно е, свареното цвекло, цяло може да остане в хладилника спокойно 2 дни, а и свареното в момента цвекло, особено био цвеклото е доста по-вкусно от това в консерва. Цената също не е за пренебрегване!