Козунаци 2024

  • 25 916
  • 486
  •   1
Отговори
# 450
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 404
Доня Дафина Черешова може ли рецептата?
От години щом е, залагам на традиционната (с прясно мляко).  Simple Smile
Да, с прясно мляко е .
Продукти:
1 кг пресято брашно
5-6 яйца
300 гр захар, аз слагам 400, обичам да е сладко
По рецепта е с 2 сухи маи, но аз слагам 4
Кората на 1 лимон, 4 есенции ром
200 гр мазнина - 1:1 свинска мас и масло
300 мл прясно мляко
Винаги активирам маята в прясното мляко с малко захар и брашно.
Яйцата трябва да са топлички, на стайна температура, а у дома правя сауна. Козунакът обича да му е топло. И мазнина също е топла, стои до камината и се разтопява.
В началото забърквам всички продукти без мазнина! Оставям тестото в леген (имам такъв за тесто само), защото много бухва. Оставям го да втаса 2-3 часа, покривам легена с мокра кърпа да не засъхне . Когато е втасало го размесвам веднъж, в легена. За да не лепне, слагам на ръката си от мазнината.  Оставям го пак да си почива 30 минути и го вадя и размесвам на плота, като намазнявам когато ми залепне. Меся с изтеглящи движения, да стане на конци, не повече от 10 минути, за да не стане жилаво. И го оформям в тавите. Оставям пак да втаса и пека на 180° без вентилатор. Изпича се много бързо, поне това забелязах , за около 20 минути, но може да зависи и от печката. Ухае уникално!
Отгоре го мажа само с едно яйце и ръся с мокра захар.
П п яйца, мляко и масло са ми домашни. Но аз живея на село и имам достъп до такива благини.

# 451
  • Мнения: 1 040
Малко ги изпуснах и превтасаха но бяха невероятно вкусни и пухкави

# 452
  • Варна
  • Мнения: 2 772
Светли празници!
Момичета, доста страници по-назад някой беше пуснал линк за измесване на тесто в планетарен миксер.
В началото се почваше с мокрите съставки. Искам да кажа обромно Благодаря за това видео! За първи път направих въздушни козунаци и го отдавам на факта, че се "озаптих" с брашното навреме с тая технология. Освен това днес трети ден са мекички и разкошни. Не ги препекох и имат кисело мляко освен прясното, това също има значение, разбира се.

Но не си букнах видеото и нямам история... Моля да го споделте отново. Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 06 май 2024, 14:31 от Dorchester

# 453
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 618
Тази година си поиграх с три включвания на хлебопекарната, но реших да зарадвам и близките. 😊

# 454
  • In transit
  • Мнения: 11 988
Тази година си поиграх с три включвания на хлебопекарната, но реших да зарадвам и близките. 😊

Лелее какво производство! Heart Eyes Чудесно изглеждат.

# 455
  • Мнения: 4 809
Снощи замесих половин доза, но с брашно на София мел тип 500. Не се получи така сполучливо с турското брашно с 13 гр протеин. Децата обаче останаха много доволни.

# 456
  • Мнения: 2 059
Dorchester хвърли едно оЧо на това видео
https://www.youtube.com/watch?v=dWG3h2rz8wU
От тук
https://www.bg-mamma.com/?topic=1643747.210

# 457
  • Мнения: 13 424
Снощи замесих половин доза, но с брашно на София мел тип 500. Не се получи така сполучливо с турското брашно с 13 гр протеин. Децата обаче останаха много доволни.
Не знам кой вид брашно си ползвала от техните но София Мел като че ли са се изложили нещо. Никога не съм месила козунак и да получа толкова слабо тесто, то направо се скъса на 2-3 места докато го разстилах да сложа плънката... Брашното ми беше "За пица" от тяхното, съвсем друг резултат очаквах. Купувано е тия дни, майка ми купува друго брашно по принцип и това беше специално за козунаците купено точно преди да си отида там.
Имам спомен че миналата година точно покрай козунаците се оплакваха хора от тяхното "Екстра" което иначе си беше хубаво, сега пък това, не знам какво става. Точно тогава имаха пакети Екстра по 2кг на промоции из веригите и имаше доста оплаквания в темата за козунаците че не било добро.

# 458
  • Варна
  • Мнения: 2 772
Благодаря, Трънка, точно това е Two Hearts Буквам го.
За Helene S също благодарности за споделянето.

# 459
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 404
Аз използвам брашно само на София мел, този път със светло син етикет. Според мен много голямо значение имат и други продукти, маята и температура на стаята. Нали със студени проф и в студена стая не става. Както и да втасва във фурната.

# 460
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 903
Тази година замесих две дози - едната в планетарния миксер, другата на ръка. Първата в миксера - с директно активиране на маята, втората със стартер. И двете станаха страхотни - с конци, въздушни. Бързо се опекоха козунаците. Остана само един, поне него ще снимам Simple Smile.

# 461
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Аз използвам брашно само на София мел, този път със светло син етикет. Според мен много голямо значение имат и други продукти, маята и температура на стаята. Нали със студени проф и в студена стая не става. Както и да втасва във фурната.
Ще стане, ама по-бавно. Simple Smile  Ако е студено има наичини да се компенсира студа, както и обратно.  И не толкова студът, колкото горещината може да е проблем за тестото, особено ако се прекалява с маята.
По добре е докато се борави с тестото, да е на по ниска температура (около 22градуса), после втасването да е на малко по топло (24-26 градуса).

# 462
  • Мнения: 13 424
Аз използвам брашно само на София мел, този път със светло син етикет. Според мен много голямо значение имат и други продукти, маята и температура на стаята. Нали със студени проф и в студена стая не става. Както и да втасва във фурната.
Цял живот меся, знам как се прави... Тестото ми нямаше нищо общо с това дето трябва да бъде едно козуначено тесто. Яйцата, млякото, маста ми бяха домашни, но то за силно тесто трябва силно брашно най-вече. А с това стана меко, лепкаво до последно и след като ми писна да добавям още, след втасването пак такова си беше, абе грозна история. Такъв смотан козунак и на първи опити не съм правила, изядоха ги но мен още ме е яд.

# 463
  • София
  • Мнения: 2 892
Вчера следобяд правих още една доза, още по-добри ми станаха. Чудно ми се измеси тестото и съответно резултата беше екстра.

# 464
  • Мнения: 7 177
И моите впечатления са, че брашното на Сифия мел не е със същото качество, като преди. Козунаци с него не съм правила,  но само него ползвах за питки. По Нова година като бяхме у дома, пак взех от него. Питките ми не се получиха - бяха някак тъмни. Определено не е същото. Не съм променила съставките и количествата на продуктите.

Общи условия

Активация на акаунт